Domov Sistem e-občina Participativni proračun

Participativni proračun

1654KAJ JE PARTICIPATIVNI PRORAČUN?

S participativni proračunom občina določen delež denarja iz občinskega proračuna nameni izvedbi projektov po izboru občanov. Občina tako zagotavlja vključenost oziroma participacijo občanov pri načrtovanju porabe proračunskega denarja. O občinskem denarju tako ne odloča le politika, temveč so  v razporejanje občinskega denarja občani aktivno vključeni občani, ki najbolje poznajo težave lokalne skupnosti. 


1. KORAK: PREDLOGI OBČANOV

Participacija občanov v razporejanje občinskega denarja poteka tako, tako da občani najprej podajajo svoje predloge projektov. V tej fazi občani v določenem časovnem obdobju na občinski spletni strani vnašajo predloge projektov. Za vsak predloga projekta je zahtevan vnos podatkov o vlagatellju, ustrezen opis opis projekta in predvideno finančno ovrednotenje. Po prejemu predlogov občina za vse podane projekte preveri izvedljivost in ustreznos projekta (zakonska, finančna...), nato pa vse ustrezne predloge preda ustrezno priravi za glasovanje občanov.

2. KORAK: GLASOVANJE O PREDLOGIH


V drugi fazi občani glasujejo o vseh izvedljivih predlogih, ki so jih sami podali. Samo glasovanje lahko poteka za ceclotono področje občino, ali pa se glasovanje izvede ločeno za projekte znograj vsake krajevne skupnosti. Po zaključku glasovanja občina izvede izglasovane projekte.

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?