Zakonsko (ne)skladne spletne strani občin - za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti (WCAG 2.0 in ZDSMA)

26.09.2019 1870

Večina občin nima zakonsko skladne spletne strani, saj "Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA)" določa roke in ukrepe za zagotovitev dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti. Navedeno problematiko smo prvič izpostavili že na naši konferenci e-občina februaja 2019 v Ljubljani, ob pričetku veljavnosti  roka iz zakona, pa javnost obveščamo še z javnim pozivom.

Kot vse funkcionalnosti spletne strani e-občina, smo tudi k reševanju te dodelave prisotopili sistemsko in na najvišjem možnem nivoju, zato smo z razvojem pričeli že v začetku koledarskega leta 2019 in v projekt vključili zunanje sodelavce (pravne in informacijske strokovnjake), kot tudi Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije in Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica. Funkcionalnost prilagojenega delovanja spletne strani za osebe z različnimi oblikami oviranosti je že razvita, še vedno pa jo izboljšujemo z željo doseganja najvišjih možnih nivojev skladnosti (zadovoljni smo le z najvišjo stopnjo skladnosti AAA). Izpostaviti je potrebno, da prilagojeno delovanje spletne strani za osebe z različnimi oblikami oviranosti zelo odstopa od delovanja običajne spletne strani, za ustrezen prikaz pa je potrebno predelati večino grafičniih elementov spletne strani za vsako spletno stran individualno. Omogočeno bo izbiranje barve pisave in barve ozadja, velikosti pisave, pripravljen bo sistemski prikaz izjave o skladnosti z vezano na KIJZ, GDPR, nogo strani... Predstavitev osnovnih funkcionalnosti takšnega prilagojenega delovanja je dostopna na povezavi https://e-obcina.si/vsebina/zdsma.

Ker smo prejeli precej vprašanj glede možnosti vključitve zunanje storitve e-bralec za zvočno napisanega predvajanje besedila (več na ebralec.si) vse zainteresirane občine obveščamo, da smo izvedli povezavo s to storitvijo. Tako bo ob ogledu objave na spletni strani možen klik na ikono "predvajaj" in bo besedilo na strani prebral slovenski bralec.

Medijska objava o zakonu:
- https://www.rtvslo.si/dostopno/clanki/1081 

Povzemamo le nekaj navedb zakona:
- Ta zakon ureja ukrepe za zagotovitev dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zavezancev po tem zakonu za vse uporabnike, zlasti za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti.
- Ta zakon se uporablja za državne organe, organe samoupravnih lokalnih skupnosti in osebe javnega prava po zakonu, ki ureja javno naročanje (v nadaljnjem besedilu: zavezanci)
- Za prilagoditev spletišč, objavljenih pred 23. septembrom 2018, se zakon začne uporabljati 23. septembra 2020, za druga spletišča 23. septembra 2019, za mobilne aplikacije 23. junija 2021 in za vsebino na ekstranetu in intranetu, objavljeno pred 23. septembrom 2019, začne uporabljati po bistveni prenovi teh spletišč.
- Zavezanec izdela in redno, najmanj pa enkrat letno, posodobi izjavo o dostopnosti glede skladnosti svojih spletišč in mobilnih aplikacij s tem zakonom. Izjava se izdela podrobno, izčrpno in jasno.


Dare Korać, direktor
Sigmateh d.o.o.

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?